Megbeszélés a Koszovói Parlament Európai Integrációs Bizottságának képviselőivel

Publikálva: 2017. április 19.

Dr. Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. április 18-án, Budapesten egyeztetést folytatott a Koszovói Parlament Európai Integrációs Bizottságának képviselőivel.

Dr. Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. április 18-án, Budapesten egyeztetést folytatott a Koszovói Parlament Európai Integrációs Bizottságának képviselőivel. A megbeszélés során a felek áttekintették Koszovó európai integrációs folyamatának helyzetét, a vízumliberalizáció kérdését, valamint a Pristina-Belgrád párbeszéd aktuális fejleményeit. 

ME

Koszovói részről a képviselők jelezték: Nagyra értékelik Magyarország, az uniós csatlakozási tárgyalásaik során nyújtott segítségét és kérték e támogatás fenntartását. A vízumliberalizáció kapcsán meglátásuk szerint Koszovó nagy előrehaladást ért el a kritériumok teljesítésében, ezért remélik, hogy az erőfeszítések az esetükben is meghozzák majd annak gyümölcsét. A Pristina-Belgrád párbeszédet illetően jelezték, hogy úgy érzékelik az EU nem értékeli kellőképpen a koszovói erőfeszítéseket. 

Molnár Balázs helyettes államtitkár biztosította partnerét, hogy Magyarország a jövőben is minden lehetséges eszközzel támogatni fogja Koszovót az európai integrációs, valamint vízumliberalizációs tárgyalásai során. Ennek érdekében folyamatban van egy magyar európai uniós szakértő kiküldésének előkészítése, hasonlóan ahhoz, amelyet Magyarország már biztosít Montenegró, Szerbia, Macedónia és Albánia részére. Magyarország számára a Nyugat-Balkán stabilitása és fejlődése stratégiai érdek, amelyhez elkerülhetetlen a Pristina-Belgrád párbeszéd, amelynek folytatására ösztönözte Koszovót a megbeszélésen.

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció