Lengyelország is kiáll a kohéziós források fenntartása mellett

Publikálva: 2018. május 15.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. május 14-én a katowicei gazdasági fórumon Jerzy Kwiecinski lengyel befektetési és fejlesztési miniszterrel tárgyalt.

MELengyelország is kritikusan szemléli a következő többéves uniós költségvetés Európai Bizottság által javasolt tervezetét. Egyetértenek Magyarországgal abban, hogy az Európai Uniót érő új kihívások finanszírozása kiemelt jelentőségű, azonban ez nem eredményezheti a hosszú távú kihívások költségvetésének drasztikus csökkentését. Az EU Szerződésekben lefektetett céljai között szerepel az elmaradottabb térségek felzárkóztatása, amelynek folytatódnia kell, hiszen a legszegényebb régiók között továbbra is számos kelet-európai régió található. A Kohéziós Alap előrevetített csökkenéséből adódóan felértékelődnek az olyan más források, amelyekből a nagyobb ívű infrastrukturális beruházások finanszírozhatóak lesznek. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) nemzeti borítékaiban rendelkezésre bocsátott forrásokat biztosítani kell. A CEF-ből akár olyan gigaberuházásokat is finanszírozhatóak lehetnek, mint a Litvániát Görögországgal összekötő Via Carpatia autópálya hálózat. Közös kihívásként értékelték, hogy a tradicionális politikák mellett a további forrásokat is sikeresen hívjanak le országaink, különös tekintettel a megnövelt keretű Horizon Europa programra.

Lengyelország és Magyarország a továbbiakban is aktívan kíván fellépni az érdekei érvényesítéséért mind a V4, mind a kohézió barátai csoport tagjaként.

ME

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció