Közös magyar-brit érdekek a Brexit után

Publikálva: 2017. november 23.

A közös gazdasági és biztonsági érdekek a Brexit után is összekötik Magyarországot és az Egyesült Királyságot – hangzott el Lord Callanan, az EU-ból való kilépésért felelős minisztérium államtitkárának budapesti látogatásán, amelynek során a brit politikus találkozott Takács Szabolcs EU államtitkárral (Miniszterelnökség) és Novák Katalin nemzetközi, valamint család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral (EMMI).

A budapesti tárgyaláson a felek egyetértettek: Európa a Brexit következtében rákényszerült arra, hogy kilépjen a komfortzónából és őszintén szembenézzen a politikai és gazdasági kihívásokkal. Magyarország és az Egyesült Királyság hasonló nézeteket vall a közös európai jövőről szóló vitában, mindkét ország a kontinens biztonságát és versenyképességét helyezi előtérbe. Takács Szabolcs aláhúzta: a brit kilépéstől függetlenül meghatározó európai partnerként tekintünk a jövőben is Nagy-Britanniára, és ezzel összhangban érvelünk egy kölcsönösen előnyös partnerség mellett az Európai Unió és a szigetország között, amely a lehető legszélesebb gazdasági és kereskedelmi együttműködést tenné ezután is lehetővé.

Novák Katalin kiemelte: alapvető érdeke Magyarországnak és Közép-Európának az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, köztük a több mint százezres magyar közösség szerzett jogainak biztosítása. Senki sem kerülhet hátrányos helyzetbe, aki a szabad mozgás jogával élve Nagy-Britanniában tanul vagy munkát vállal akár családjával letelepedve, és hozzájárul a szigetország gazdasági és társadalmi életéhez, fejlődéséhez.

Az illegális migrációt mindkét ország az Európa előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak értékelte. Racionális és a józan észen alapuló megoldásokra van szükség, amelyek kapcsán alapvetés, hogy a külső határok megfelelő ellenőrzését biztosítani kell. A partnerek aláhúzták: Európa biztonsága szempontjából meghatározó a Nyugat-Balkán stabilitása is. Magyarország a térséget már csak földrajzi elhelyezkedéséből adódóan is kiválóan ismeri, ami egy európai szinten is hasznosítható tapasztalat.

Miniszterelnökség

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció