Konszenzussal kell meghozni a migrációs döntéseket- a bajor tartományi parlament budapesti látogatása

Publikálva: 2017. november 22.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. november 21-én megbeszélést folytatott a bajor tartományi parlament külügyi bizottságának tagjaival. A helyettes államtitkár az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívások, a migráció, Schengeni rendszer jövője, a Brexit, az EU jövője, valamint a következő többéves pénzügyi keret (MFF) kapcsán képviselt magyar álláspontról tájékoztatta partnereit.

ME

A felek egyetértettek abban, hogy a belső határok biztosításának elsődleges módja a külső határok védelme. Az elmúlt hetek tendenciái azt is bizonyították, hogy a migrációs nyomás kiszámíthatatlan, jelenleg Spanyolország felé tolódott el, azonban ez bármikor megváltozhat, a Fekete-tengeren keresztül is jelentősen megnövekedett a beáramlás. Magyarország a kezdetek óta nem csak szóban, de tettekkel is kiáll a külső határok védelme érdekében.

Bajor részről tájékoztattak, hogy a migráció problémája Bajorország számára is meghatározó, jelenleg több mint 200.000 kiutasítási határozat van függőben, melynek végrehajtása kétséges. Ezzel kapcsolatban Molnár Balázs emlékeztetett Magyarország régóta hangoztatott álláspontjára, miszerint az illegális migránsokat az EU határain kívül kell megállítani és csak a nemzetközi védelemre jogosult személyeket szabad beengedni Európába. A felek egyetértettek abban, hogy az európai menekültügyi rendszer jövőjéről az Európai Tanács szintjén, konszenzussal kell döntenünk. Egyetértés volt abban is, hogy az állampolgárokat érintő témakörökről nyíltan és őszintén kell beszélni a választópolgári bizalom megőrzés érdekében. Ilyen kiemelten fontos kérdések többek között a biztonság és a munkahelyteremtés.

(Miniszterelnökség)

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció