Februárban megkezdődhetnek a Brexitet követő átmeneti időszakra vonatkozó tárgyalások

Publikálva: 2018. január 29.

Az Általános Ügyek Tanácsa 2018. január 29-i ülésén a tagországok egyhangúlag elfogadták azt a tárgyalási mandátumot, amely alapján Michel Barnier, az EU27 főtárgyalója megkezdheti az egyeztetéseket az Egyesült Királysággal a brit kilépést követő átmeneti időszak feltételeiről. Magyarországot Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár képviselte.

ME


A mandátum szerint a brit kilépéstől (2019. március 31.) 2020 végéig tartó átmeneti időszak során az Egyesült Királyság továbbra is alkalmazza majd az EU szabályait, ugyanakkor az uniós intézmények munkájában, valamint a döntéshozatalban már nem vesz részt. A tervezett átmeneti időszakról a kilépési megállapodás rendelkezhet.

Takács Szabolcs államtitkár felszólalásában üdvözölte az átmeneti időszakról szóló tárgyalások februári megkezdését és reményét fejezte ki, hogy azok minél korábban, már az Európai Tanács márciusban sorra kerülő ülése előtt teljes elvi megegyezéshez vezethetnek. Ez azért is fontos, hogy minél korábban mérsékeljük a brit kilépés miatt az állampolgárok és üzleti szereplők számára keletkezett bizonytalanságot.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az átmeneti időszak során az uniós polgárok továbbra is változatlan feltételekkel tartózkodhassanak, vállalhassanak munkát vagy tanulhassanak a szigetországban. Üdvözölte, hogy a mandátum világossá teszi, a kilépési megállapodásban meg kell őrizni az átmeneti időszak vége előtt az Egyesült Királyságba érkező állampolgárok szerzett jogait. Hangsúlyozta, hogy ideális esetben az átmeneti időszak elvezet az EU és az Egyesült Királyság közti új kapcsolatrendszer életbe lépéséig, ezért meg kell őrizni az átmeneti időszak meghosszabbíthatóságának lehetőségét. Fontos, hogy - többek között magyar igényre - erről az EU27-ek között egyetértés alakult ki.

A Tanács ülése előtt a V4 országok képviselői egyeztették a Brexit folyamattal kapcsolatos álláspontjaikat.

Miniszterelnökség

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció