Dr. Molnár Balázs helyettes államtitkár találkozója a lengyel Wielkopolska régió Regionális Közgyűlésének delegációjával

Publikálva: 2017. október 3.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. szeptember 26-án Budapesten fogadta a lengyel Wielkopolska régió Regionális Közgyűlésének delegációját, amely a Baranya, Somogy és Tolna megyei közgyűlések meghívására érkezett Magyarországra.

Molnár Balázs felhívta a figyelmet a lengyel-magyar együttműködés fontosságára, amelyet nem csak magasabb, kormányzati szinten, hanem az önkormányzatok között is ápolni kell. A felek egyetértettek, hogy a hagyományos politikák, kiemelten a kohéziós politika jelentős európai hozzáadott értékkel rendelkezik, ezért egyértelművé kell tenni, hogy a másodlagos hatásokat is figyelembe véve a nyugati tagállamok gazdaságai jelentősen profitálnak a keleti tagállamoknak folyósított fejlesztési pénzekből. Molnár Balázs hangsúlyozta: Magyarország a jelenlegi keret forrásainak felhasználása során a gazdaságfejlesztést helyezte előtérbe, ennek megfelelően a rendelkezésre álló források 60%-a erre a területre koncentrálódik. Az Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság szakértője arról tájékoztatott, hogy Magyarország a visegrádi országok között élen jár a források felhasználásában, a rendelkezésre álló keret mintegy 105%-a meghirdetésre került és 35%-a kifizetések révén eljutott a végső kedvezményezettekhez.

Zofia Szalczyk, a Wielkopolska régió Regionális Közgyűlésének elnöke elmondta, hogy régiójuk, és annak fővárosa, Poznań kitüntetett figyelmet fordít a lengyel-magyar kapcsolatokra. A Wielkopolska régió a jelenlegi programozási időszakban évente mintegy 2,5 milliárd euró értékben részesül uniós támogatásban, így ezen források megőrzése számukra is prioritás. A felek egyetértettek abban, hogy a Régiók Bizottsága megfelelő platform lehet a határokon átnyúló fejlesztési igényeket is szolgáló kohéziós politika kiemelt szerepének hangsúlyozására.

https://www.umww.pl/polsko-wegierskie-rozmowy-o-rozwoju-regionalnym 

(Miniszterelnökség)

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció