Az uniós forrásokat nem használhatja az EU migrációs nyomásgyakorlásra

Publikálva: 2017. október 10.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. október 10-én megbeszélést folytatott Vincenzo Amendola, az olasz külügyi és nemzetközi együttműködésért felelős minisztérium régiónkat felügyelő államtitkárával. A találkozón a felek áttekintették a két ország szempontjából kiemelt jelentőségű uniós dossziékat: a migrációt, Brexit-et, a Nyugat-Balkán bővítését, az EU jövőjét, valamint a kiküldetési irányelvet.

Mindkét fél hangsúlyozta, hogy a migrációs válság hosszú távú kihívás, így olyan válaszokat kell rá adnunk, amelyek a válság gyökerénél és nem a végpontjában kezeli azt. Takács Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs politikát nem szabad összekapcsolni a kohéziós forrásokkal, utóbbinak ugyanis szerződéses alapjai vannak, így nem válhatnak politikai nyomásgyakorlás eszközévé. A külső határvédelem kapcsán egyetértés volt abban, hogy szoros együttműködésre van szükség a jövőben is, tekintettel az ázsiai és afrikai országok gazdasági és demográfiai folyamataira, amelynek következtében hosszú távon kell számolnunk a térségből érkező migrációs nyomással. Takács Szabolcs kiemelte, hogy a Fekete-tengeren keresztül újabb migrációs beáramlás érzékelhető, ennek következtében még nagyobb figyelmet kell szentelni a közvetlen szomszédságunkra is. A tárgyalás során kiemelték a Nyugat-Balkán európai integrációjának fontosságát, amely Európa számára stratégiai és biztonsági érdek. 

                 ME


Vincenzo Amendola elmondta, hogy meglátása szerint szükség van a közös európai védelem mélyítésre, valamint a NATO-val való együttműködésre. Takács Szabolcs tájékoztatta partnerét, hogy Magyarország elkötelezett a GDP 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési szintjének elérése érdekében. 

Az EU jövőjét illetően a felek egyetértettek, hogy csak bizonyos területeken indokolt a szorosabb integráció (pl. védelempolitika), a kétsebességes Európát – amely megosztaná az uniós tagállamokat – el kell kerülni. A Brexit kapcsán érintették az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) székhelyének kérdését is. 

A kiküldetési irányelv felülvizsgálata ügyében Takács Szabolcs hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy egy újabb témában mély politikai megosztottság alakuljon ki a tagállamok között, mivel az súlyos kockázatokkal járhat a gazdasági együttműködésre nézve. Magyarország és a Visegrádi Országok határozottan kiállnak azon álláspontjuk mellett, hogy az irányelv módosítása a belső piac alapszabadságainak, elsősorban a szolgáltatások szabad nyújtásának korlátozásához és az Európai Unió globális versenyképességének csökkenéséhez vezet. Kiemelte, hogy ezért speciális szabályokat kell alkotni a legérzékenyebben érintett fuvarozói szektorra nézve, mert határokon átnyúló jellegét tekintve a közlekedési tevékenység nem tekinthető kiküldetésnek. Az államtitkár elmondta: hazánk a V4 elnökeként kész az összes tagállam számára elfogadható kompromisszum kialakítására, amennyiben a javaslat megfelelően orvosolja a közlekedési szektor különleges helyzetét. A felek egyetértettek abban, hogy a lehetséges megállapodásnak minden tagállam álláspontját tükröznie kell.  

(Miniszterelnökség)

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció