Az Európai Uniónak ambiciózus, offenzív költségvetésre van szüksége 2020 után

Publikálva: 2018. január 10.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a 2020 utáni többéves pénzügyi keret előkészítését célzó magas szintű konferencia munkahelyteremtésről és a gazdasági növekedés előmozdításáról szóló panelbeszélgetésén vett részt 2018. január 9-én Brüsszelben.

ME


Az államtitkár elmondta, hogy a biztonság és migráció mellett a versenyképességet is az új kihívások között kell említeni, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek során a digitális átalakulás terén az EU lépéshátrányba került az Egyesült Államokkal és a távol-keleti országokkal szemben. Ezt is szem előtt tartva a következő többéves pénzügyi keretben továbbra is jelentős hangsúlyt kell fektetni a beruházás-ösztönzésre és felzárkóztatásra, amelyben kiemelt szerepe van a kohéziós politikának.

 

Takács Szabolcs kifejtette, hogy a jelenlegi hétéves költségvetés tervezése során az általános közhangulatot a válságból történő kilábalás uralta, ezért egy olyan többéves pénzügyi keret került kialakításra, amely a közkiadások féken tartására fókuszálva az EU fizetőképessége alapján határozta meg a prioritásokat. Ezzel szemben a jelenlegi gazdasági környezet lehetőséget biztosít arra, hogy az ambíciószintünknek megfelelő többéves pénzügyi keretet fogadjunk el, így bátrabb, offenzív költségvetésre van szükség.

 

Az EU-nak számos kihívással kell szembenéznie. Ezek közé tartozik az ipari átalakulás is, amely ugyancsak komoly feladat elé állítja az Uniót és tagállamait. Az információs és kommunikációs technológia, a digitalizáció és a negyedik ipari forradalom olyan területek, amelyekben a globalizáció hatására a folyamatok rendkívül felgyorsultak, az EU ezen a területen tapasztalható lemaradása veszélybe sodorja globális versenyképességét.

 

A versenyképesség növelése érdekében ezért reagálnunk kell ezekre a változásokra, valamint folytatnunk kell a kevésbé fejlett régiók és tagállamok felzárkóztatását, amelyek az Alapszerződésekben lefektetett célkitűzések. Takács Szabolcs hangsúlyozta: egy gazdaságilag egységesebb Unió hatékonyabb válaszokat képes nyújtani a lehetséges pénzügyi és gazdasági sokkok kezelésére. Ebben a tekintetben a kohéziós politika bizonyította európai hozzáadott értékét, több millió munkahelyet teremtett és az infrastruktúra fejlesztése révén állampolgárok millióinak javította mindennapi életszínvonalát.

Miniszterelnökség

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció