Az EU jövője nem képzelhető el erős nemzetállamok nélkül

Publikálva: 2017. június 8.

Az Európai Unió (EU) jövője nem képzelhető el erős nemzetállamok nélkül - jelentette ki Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Molnár Balázs Péter az EU jövője a V4-es országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) perspektívájából című fórumon beszélt, amelyet Magyarország pozsonyi nagykövetsége szervezett a Magyar Kulturális Hét rendezvénysorozatának keretében, s amelyen több ország többtucatnyi diplomatája és más meghívott szakértők vettek részt. A konferenciának a lengyel V4-es elnökség közelgő lezárása, illetve a magyar V4-es elnökség átvétele adott apropót, a rendezvényen egyebek mellett összegezték a lengyel elnökség eredményeit, illetve vázolták a magyar elnökség célkitűzéseit.

A helyettes államtitkár a magyar közmédiának nyilatkozva elmondta: a visegrádi országcsoport ma megkerülhetetlen, a négy ország céljai egybeesnek az EU jövőjének tekintetében, amely szerintük nem képzelhető el erős nemzetállamok nélkül, ami az EU sikeres jövőjének záloga. Kifejtette: közös vélemény, hogy meg kell védeni az integráció eddig elért eredményeit, az európai békét, az egyesített Európát, a négy alapszabadságot és a schengeni övezeten belül a határok nélküli mozgás lehetőségét.

"Nagyon fontos számunkra az, hogy most az eddig elért eredmények stabilizálására koncentráljunk, és ne nagyobb integrációs lépéseket tegyünk" - hangsúlyozta Molnár Balázs Péter. Hozzátette: teljes a konszenzus abban is, hogy az Európai Bizottság "kevésbé politikai" testület legyen, s az EU az Európai Tanács - a demokratikusan megválasztott állam és kormányfők - által rögzített elvek mentén politizáljon.

Közös az az álláspont is, hogy a visegrádi csoport mind a négy tagországa kiáll az EU további bővítése mellett, ami különösen fontos a Nyugat-Balkán országainak tekintetében - tette hozzá.

Varjú Krisztina Dóra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a közelgő magyar V4-es elnökség témái között említette a csoporton belüli erős koordinációt uniós ügyekben, azon belül a migrációs válság kapcsán megfogalmazott közös álláspont továbbvitelét, a stabilitás és a biztonság erősítését a régióban és egész Európában, illetve a versenyképesség növelését a régióban.

"A lengyel elnökség hatékonyan járult hozzá az EU jövőjéről szóló - a Nagy-Britannia uniós kilépéséről (Brexit) döntő népszavazás után megkezdett - vitához, egy erős formációt tudunk átvenni, és a magyar elnökség készül arra, hogy ezt a hatékony munkát folytatni tudja" - mutatott rá Varjú Krisztina Dóra.

A Magyarország pozsonyi nagykövetségének üzleti központjában tartott konferencia kísérőrendezvényeként egy időleges - Selye János életútját és munkásságát bemutató - kiállítást is megnyitottak, illetve a V4-es panelbeszélgetést követően egy magyar-szlovák üzleti fórumot is tartottak.

A pozsonyi magyar kulturális hetet hagyományteremtő céllal hozták létre 2014-ben. Azóta a Magyarország pozsonyi külképviselete és a Pozsonyi Magyar Intézet által szervezett - vasárnaptól vasárnapig tartó - programsorozat az egyik legkedveltebb nyári nyilvános rendezvénnyé nőtte ki magát Pozsonyban.

(MTI)

Menü

Főoldal

Navigáció