Az észt és a bolgár európai uniós elnökségek, eredményeiről és kihívásairól rendezett kerekasztalt a Külügyi és Külgazdasági Intézet

Publikálva: 2018. január 30.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. január 30-án a Külügyi és Külgazdasági Intézet meghívására részt vett a „Stronger together – Mapping the New Path for the European Union” című kerekasztal beszélgetésen Ulyana Bogdanska, Bulgária budapesti nagykövete és Rein Oidekivi, Észtország Ausztriába, Szlovákiába, Magyarországra és Svájcba akkreditált nagykövetének társaságában. A beszélgetést Sejla Almadi, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója moderálta. A nyilvános esemény témája a 2017. december 31-én véget ért észt EU-elnökség értékelése, valamint a 2018. év első félévi bolgár elnökség prioritásainak bemutatása volt.

ME


Molnár Balázs a Visegrádi Négyek magyar elnökségének programja - mely a két említett elnökséggel egy időben zajlik 2017. július 1. és 2018. június 30. között - szempontjából értékelte az elért eredményeket, részletezve az EU és a V4-ek előtt álló kihívásokat. A panel többek közt kitért az MFF tárgyalások fontosságára, a digitalizáció témájára, amely az észt elnökség egyik prioritásaként különös figyelmet kapott az elmúlt félév során, és központi szakpolitikai törekvés marad a bolgár elnökség alatt is. Az észt eredmények bemutatása során ennek keretében szó esett a Tallinni Digitális Csúcstalálkozó sikeres megrendezéséről. Molnár Balázs jelentős eredménynek nevezte az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) elindításáról.

Bogdanska nagykövet asszony a jelenlegi elnökség négy fő prioritása mentén ismertette Bulgária célkitűzéseit, hozzátéve, hogy az előttük álló kihívásokra lehetőségekként tekintenek.

Ezt követően a résztvevők a migráció, a határvédelem és a dublini rendszer reformja kapcsán folytattak eszmecserét, a helyettes államtitkár ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy migráció belső dimenziójáról az állam és kormányfőknek kell egyhangú döntés hozniuk, valamint megerősítette, hogy Magyarország nem fog elfogadni olyan megoldást, amely magában foglalja migránsok kötelező relokációját. A kerekasztal beszélgetés mindhárom vendége egyetértett abban, hogy a Nyugat-Balkán országainak európai perspektívát szükséges nyújtatni, amelynek egyik alapfeltétele, hogy a Bizottság megfelelő bővítési stratégiával álljon elő 2018 februárjában. A bolgár elnökség ezzel összhangban 2018. május 17-én EU - Nyugat-Balkán csúcstalálkozót rendez Szófiában, amely kiváló alkalom lehet a bővítési célok megfogalmazására és egy közös szándéknyilatkozat aláírására.

Miniszterelnökség

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció