A Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták Donald Tuskot

Publikálva: 2017. december 8.

2017. december 8-án díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem Donald Tusk-ot, az Európai Tanács elnökét. Székfoglaló beszédében Tusk, akinek a pécsi az első díszdoktori címe, hitet tett az Európai Unió mellett.


Hangsúlyozta, hogy lengyelként szereti Magyarországot és a magyarokat. A két ország kulturális összefonódását kiemelkedő erőnek nevezte, gyermekként a Pál utcai fiúkat találta a legfelemelőbb kötelező olvasmánynak, míg felnőttként Márai Sándor volt a legnagyobb felfedezése, akinek a naplói gyakorolták rá az egyik legerőteljesebb hatást, hasonlóan Kertész Imre Sortalanságához. 1956 októbere hosszú évekre rabul ejtette a nemzedékének elméjét és képzeletét, ami nélkül a Szolidaritás mozgalom Lengyelországban talán nem is lett volna. 

Donald Tusk büszke arra, hogy európai. Emlékeztetett arra, hogy nem lesz Európa, ahogy mi ismerjük, ha nincsenek határok és nincs bűnüldözés – és nem lesz Európa, amit szeretnénk, ha belülről veszik át felette a hatalmat a politikai barbárjaink. Meg kell érteni: szükség van a külső határ védelmére, de arra is, hogy megóvjuk az EU-t a rasszizmustól és az idegengyűlölettől.

Az Európai Tanács elnöke a piacterek és az egyetemek mellett a katedrálisokat nevezte az európai városok jelképes, azokat más kultúráktól megkülönböztető központjainak, szerinte többek közt a Biblia, Shakespeare, Liszt Ferenc köt minket össze.

Európa most a világ legjobb helye, a szabadság és kultúra különleges és egyedi térsége. A szolidaritásunk előfeltétele a túlélésének, amely túlmegy a megosztottságokon és a természetes érdekellentéteken. A Pécsi Tudományegyetem a legjobb hely ennek az európai hitvallásnak a megtételére, zárta beszédét.

A Kormány nevében Molnár Balázs európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár fogadta a repülőtéren az Európai Tanács elnökét és vett részt Donald Tusk pécsi programján.

Donald Tusk beszéde az alábbi linken érhető el teljes terjedelmében

Miniszterelnökség

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció