Főoldal

Európa akkor lesz újra erős, ha tiszteletben tartja a különböző nemzeti álláspontokat és támogatja a tagállamokat

Publikálva: 2018. július 3.

Magyarország egy erős Európai Uniót szeretne, ez azonban nem lehetséges erős tagállamok és erős Közép-Európa nélkül – hangsúlyozta Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára az Antall József Nyári Egyetem 2018-as budapesti nyitóünnepségen.

Tovább a teljes cikkre

Balatonfüredi konferencián vitatták meg Európa regionális politikusai a tavak védelmének kérdését

Publikálva: 2018. június 29.

A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulása Európai tavak térségében című konferenciát az a Régiók Bizottságának Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Energia Szakbizottsága (ENVE), Balatonfüred önkormányzata, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács a Miniszterelnökség támogatásával rendezte meg 2018. június 28-án, Balatonfüreden.

Tovább a teljes cikkre

Brüsszel meg akarja büntetni a bevándorlást elutasító országokat

Publikálva: 2018. június 27.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint Brüsszel meg akarja büntetni a bevándorlást elutasító országokat, és politikai nyomásgyakorlásra használja a jogi eljárásokat.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország nem fogad el kompromisszumot a kötelező kvótákról

Publikálva: 2018. június 27.

A migráció kérdéséről és az Európai Unió következő költségvetéséről tárgyaltak kedden Luxembourgban a tagállamok általános uniós ügyekben illetékes miniszterei. Magyarországot a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára képviselte, Takács Szabolcs hangsúlyozta, Magyarország nem fogad el kompromisszumot a kötelező kvótákról.

Tovább a teljes cikkre

Az EU-s tagság sem jogi, sem politikai értelemben nem jár együtt azzal, hogy valaki arra kötelezze magát, hogy bevándorlóország legyen

Publikálva: 2018. június 25.

Az uniós vezetők jövő heti brüsszeli csúcstalálkozójának az a tétje, hogy az EU tagállamai maguk dönthessenek arról, bevándorló országgá kívánnak válni, vagy sem – nyilatkozta a Miniszterelnökség európai uniós államtitkára az Inforádió Aréna című műsorában.

Tovább a teljes cikkre

Magyar-cseh egyetértés az EU napirendjének legfontosabb kérdéseiben

Publikálva: 2018. június 21.

Molnár Balázs európai igazgató 2018. június 21-én részt vett a Prague European Summit keretében a prágai magyar nagykövetség által szervezett panelbeszélgetésen, majd kétoldalú tárgyalást folytatott a cseh Miniszterelnökség igazgatójával, Jan Krállal.

Tovább a teljes cikkre

Molnár Balázs európai igazgató Bécsben találkozott partnerével

Publikálva: 2018. június 13.

Molnár Balázs európai igazgató 2018. június 11-én megbeszélést folytatott Bécsben Alexander Schallenberggel, az osztrák Kancellária Hivatal EU-elnökség koordinációjáért felelős főcsoportfőnökével, osztrák európai igazgatóval a hamarosan kezdődő osztrák elnökség prioritásairól.

Tovább a teljes cikkre

A magyar Kormány továbbra is nyitott a párbeszédre a hazai fuvarozói ágazat munkavállalóinak védelme és a szektor versenyképességének megőrzése érdekében

Publikálva: 2018. június 8.

2018. június 8-án Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára megbeszélést folytatott az Európai Szállítási és Közlekedési Szakszervezet (ETF) főtitkárával, Eduardo Chagas-szal. A megbeszélésen a hazai fuvarozói szakszervezetek képviselői is részt vettek.

Tovább a teljes cikkre

Európa nagyon komoly problémákkal néz szembe, miközben Brüsszel támogatásokat vonna meg

Publikálva: 2018. június 7.

Európa olyan komoly problémákkal néz szembe, mint a migráció, a gazdaságfejlesztés és az Európai Unió (EU) bővítése, az Európai Bizottság (EB) pedig olyan forrásokat vonna meg az uniós politikától, amelynek megvannak a szerződéses céljai - nyilatkozta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán Zágrábban.

Tovább a teljes cikkre

A kormány áll a jogállami vita elébe

Publikálva: 2018. május 24.

Magyarország nem kérdőjelezi meg az uniós kifizetések jogállami elvek betartásához való kötését, de kételyei vannak az erre vonatkozó bizottsági javaslat jogi megalapozottságát illetően – fejtette ki csütörtökön Brüsszelben Takács Szabolcs, az EU-ügyekért felelős államtitkár.

Tovább a teljes cikkre

Elképzelhetetlen a következő többéves pénzügyi keret erős közös agrárpolitika és kohéziós politika nélkül

Publikálva: 2018. május 25.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára május 25-én Budapesten fogadta Fabrizio Bucci olasz európai igazgatót. A találkozón a felek áttekintették a 2020 utáni többéves pénzügyi keretre vonatkozó bizottsági javaslatot.

Tovább a teljes cikkre

Visegrádi válasz az európai uniós kihívásokra – V4 európai igazgatók találkozója Budapesten

Publikálva: 2018. május 24.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. május 24-én megbeszélést folytatott Budapesten a visegrádi partnereivel. A találkozón az európai igazgatók áttekintették azokat a főbb uniós kérdéseket, amelyekben a szoros V4 együttműködés hatékony közös érdekérvényesítést eredményezhet.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország minden európai követelménynek megfelel

Publikálva: 2018. május 24.

A visegrádi országoknak nincs félnivalójuk a jogállamisággal kapcsolatban feltett vagy feltenni kívánt kérdések miatt. Az elmúlt évek számos átvilágítása igazolja, hogy Magyarország minden európai követelménynek megfelel - jelentett ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Tovább a teljes cikkre

Lengyelország is kiáll a kohéziós források fenntartása mellett

Publikálva: 2018. május 15.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. május 14-én a katowicei gazdasági fórumon Jerzy Kwiecinski lengyel befektetési és fejlesztési miniszterrel tárgyalt.

Tovább a teljes cikkre

Az EU-s Államtitkárság idén is rajthoz állt az Európa-napi futáson

Publikálva: 2018. május 14.

A Miniszterelnökség Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkársága a korábbi évekhez hasonlóan idén is képviseltette magát a május 13-án megrendezett 14 év – 14 km elnevezésű Európa-napi futóversenyen.

Tovább a teljes cikkre

Szakszervezetek: előre kell lépni a szociális jogok európai pillérének céljai teljesítésében

Publikálva: 2018. május 10.

A szociális jogok európai pillérének 20 pontja közül elsőként a kiküldetésben dolgozók helyzetét, valamint a munka és a magánélet megfelelő arányának biztosítását kell rendezni, a tagállamokban a rendelkezésre álló szociális védőhálót pedig minden munkavállalóra ki kell terjeszteni - hangsúlyozta Liina Carr, az Európai Szakszervezeti Szövetség szövetségi titkára csütörtökön Budapesten.

Tovább a teljes cikkre

Kultúránk és identitásunk megőrzése fejlődésünk záloga

Publikálva: 2018. április 25.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2018. április 25-én megbeszélést folytatott Alon Ushpiz izraeli politikai igazgatóval.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: remélhetőleg befejeződhet a lengyel kormány elleni politikai hajtóvadászat

Publikálva: 2018. április 17.

Magyarország azt reméli, hogy lassan befejeződhet a lengyel kormány ellen indított politikai hajtóvadászat és az Európai Bizottság végre tiszteletben fogja tartani a nemzeti hagyományokra és a szuverenitásra építkező tagállami törvénykezést - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács luxembourgi ülését követően kedden.

Tovább a teljes cikkre

Magyar-szlovén egyeztetés uniós ügyekben – prioritás kell, hogy legyen a külső határvédelem és nyugat-balkáni bővítés

Publikálva: 2018. március 28.

Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár 2018. március 28-án fogadta szlovén partnerét, Iztok Mirošič államtitkárt. A megbeszélésen a felek áttekintették a többéves pénzügyi keretre (MFF) vonatkozó álláspontjaikat, a migrációs válság jelentette kihívást és a külső határvédelem fontosságát, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváját, valamint a kiküldetési irányelv kérdését.

Tovább a teljes cikkre

A nyitott belső schengeni határok és a kisebb tagállamok érdekeinek védelme Luxemburgnak is prioritás

Publikálva: 2018. március 26.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. március 26-án hivatalában fogadta Michèle Eisenbarth luxemburgi európai igazgatót. A találkozó során a felek egyeztették álláspontjaikat az Európai Unió jövőjével, a migrációval, a 2020 utáni többéves pénzügyi kerettel, a Brexittel, valamint a kiküldetési irányelvvel és az ún. Mobilitási Csomaggal kapcsolatos kérdésekben.

Tovább a teljes cikkre

A Kormány mindent megtesz a hazai fuvarozók számára hátrányos európai uniós intézkedések ellen

Publikálva: 2018. március 21.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszédet mondott szerdán a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) rendkívüli, nyílt elnökségi ülésén. Az eseményen a kormányzat képviseletében Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, az Európai Parlament részéről pedig Deli Andor képviselő is felszólalt.

Tovább a teljes cikkre

Litvánia számára is prioritás a kohéziós források és a fuvarozói szektor védelme

Publikálva: 2018. március 14.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. március 13-án Vilniusban tárgyalt Nerijus Aleksijunasszal, a litván köztársasági elnök külpolitikai főtanácsadójával, Albinas Zananaviciusszal, a litván külügyminisztérium uniós ügyekért felelős miniszter-helyettesével valamint Eitvydas Bingelis szociális és munkaügyi miniszter-helyettessel. Az egyeztetések során a felek áttekintették a 2020 utáni többéves pénzügyi keretre (MFF), a kohéziós politikára, a migrációra, a nyugat-balkáni országok integrációjára, az Egyesült Királyság kilépésére, energiaügyi kérdésekre és az aktuális foglalkoztatási és szociálpolitikai dossziékra vonatkozó álláspontjaikat.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: a biztonság és a gazdasági versenyképesség a legfontosabb a hosszú távú EU-költségvetésben

Publikálva: 2018. március 10.

Magyarország szerint a biztonság és a gazdasági versenyképesség a legfontosabb az Európai Unió 2020-tól 2026-ig szóló költségvetési tervében. Ezt képviselte két magyar államtitkár a soros bolgár uniós elnökség által a hosszú távú költségvetési keretről szervezett, miniszteri szintű szófiai konferencián.

Tovább a teljes cikkre

A kohéziós politika fenntartása Görögország érdeke is

Publikálva: 2018. március 9.

Molnár Balázs európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár 2018. március 9-én Athénban tárgyalt Ioannis Metaxas EU-s ügyekért felelős görög főigazgatóval. A találkozó során az Unió napirendjén szereplő kiemelt ügyek, a kiküldetési irányelv és a Mobilitási Csomag, a migráció, a többéves pénzügyi keret (MFF) és a kohéziós politika, valamint a szociális jogok európai pillére kérdéseit vitatták meg.

Tovább a teljes cikkre

A külső határok védelme nélkül nincs belső biztonság

Publikálva: 2018. március 8.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2018. március 8-én megbeszélést folytatott Stephan Holthoff-Pförtner észak-rajna-vesztfáliai szövetségi, európai és nemzetközi ügyekért felelős tartományi miniszterrel.

Tovább a teljes cikkre

Járna uniós pénz a határkerítésért

Publikálva: 2018. március 7.

Magyarország nemcsak az uniós kötelezettségeit tartja be, de jelentősen hozzájárul az egész EU biztonságához – emlékeztetett Takács Szabolcs államtitkár. Minden olyan támogatást kapjon meg Magyarország az uniótól a határvédelemre, ami a közös szabályok szerint jár – ezzel a céllal kezdődtek meg a tárgyalások a kormány és az Európai Bizottság között. Lapunknak Takács Szabolcs államtitkár nyilatkozott a részletekről.

Tovább a teljes cikkre

Horvátország partner a határvédelemben és a kohéziós források fenntartásában

Publikálva: 2018. március 7.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. március 7-én Zágrábban folytatott megbeszélést Zrinka Ujević európai ügyekért és kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral. A találkozón áttekintették a migráció okozta kihívásokat, a következő többéves pénzügyi keretre (MFF) vonatkozó elképzeléseiket, az Európai Unió napirendjén szereplő kiemelt szociális és foglalkoztatáspolitikai kérdéseket, a Brexitet, valamint a nyugat-balkáni bővítés helyzetét.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: eljött az ideje, hogy a szolidaritás a határvédelem terén is érvényesüljön

Publikálva: 2018. március 5.

Magyarország úgy gondolja, eljött az ideje annak, hogy az európai szolidaritás a határvédelem terén is érvényesüljön, azaz az Európai Unió is kivegye részét a közös európai érdekeket is szolgáló rendkívüli költségek viseléséből - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: az uniós tagállamoknak tisztelniük kell egymást

Publikálva: 2018. március 5.

A magyar kormány hosszú ideje következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy az Európai Unió jövője akkor biztosított, ha visszatér az alapjaihoz, és ezeket az alapokat az is meghatározza, hogy a tagállamoknak egymás iránt folyamatosan tiszteletet és megértést kell tanúsítaniuk - mondta Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár hétfőn az Országházban.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs uniós ügyekért felelős államtitkár válasza a francia részről az állampolgári konzultációk kapcsán megfogalmazottakra - A tagállamok közötti egyenlő elbírálás az Unió hitelességi kérdése

Publikálva: 2018. február 27.

Az Általános Ügyek Tanácsa 2018. február 27-i ülésén a tagországok képviselői többek között a Lengyelországgal szemben kezdeményezett jogállamisági eljárást, a polgári konzultációról szóló francia javaslatot és az az Unió szociális dimenziójának mélyítését is megtárgyalták.

Tovább a teljes cikkre

Kölcsönösen méltányos kilépési feltételekben érdekelt mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió

Publikálva: 2018. február 26.

Molnár Balázs helyettes államtitkár február 23-án fogadta Greg Hands, nemzetközi kereskedelempolitikáért felelős brit államtitkárt.

Tovább a teljes cikkre

A magyar munkavállalókat hátrányosan érintő családipótlék-változtatásról is tárgyalt Bécsben Takács Szabolcs

Publikálva: 2018. február 22.

Bécsben tárgyalt szerdán Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár egyebek közt a Nyugat-Balkánról és a migrációról, de szóba hozta a magyar munkavállalókat hátrányosan érintő családipótlék-változtatás kérdését is. A magyar munkavállalókat hátrányosan érintő családipótlék-változtatásról is tárgyalt Bécsben Takács Szabolcs

Tovább a teljes cikkre

A V4-ek kortárs képzőművészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben

Publikálva: 2018. február 21.

A visegrádi négyek kortárs képzőművészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben kedden. A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: a V4-ek a kiállítás megrendezésével azt üzenik, hogy hosszú évszázadok óta Európában vannak.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: hasonló állásponton van Spanyolország és Portugália a V4-ekkel az uniós költségvetés kérdésében

Publikálva: 2018. február 16.

Hasonló állásponton van Spanyolország és Portugália a V4-ekkel az európai uniós költségvetés kérdésében, egyetértenek abban, hogy a kohéziós és a közös agrárpolitika ne szenvedjen károkat a Brexit kapcsán - mondta a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára pénteken telefonon nyilatkozva az MTI-nek.

Tovább a teljes cikkre

Az európai szolidaritás a külső határok védelménél kezdődik

Publikálva: 2018. február 15.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. február 15-én, Budapesten munkaebéden látta vendégül David Brozina-t, Szlovénia európai uniós ügyekért felelős főigazgatóját. A tárgyalás során többek között az európai migrációs politika, a 2020 utáni többéves pénzügyi keret, a családi ellátások indexálása és a kiküldetési irányelv fuvarozói szektorra való alkalmazásának kérdései kerültek megvitatásra.

Tovább a teljes cikkre

Lettország is síkra száll a kohéziós források és a négy alapszabadság védelmében

Publikálva: 2018. február 13.

Molnár Balázs helyettes államtitkár 2018. február 12-13-án kétoldalú tárgyalásokat folytatott Lettországban Solveiga Silkalna, a lett Külügyminisztérium EU-ügyi helyettes államtitkára meghívására. A találkozó során megerősítést nyert, hogy az EU napirendjét jelenleg uraló témák többségében, így a 2020 utáni többéves pénzügyi keret, a közös agrárpolitika és a Brexit kérdésében is, Magyarország és Lettország közel azonos álláspontot képvisel. A rigai látogatás során a helyettes államtitkár „Európa jövője magyar szemszögből” címmel előadást tartott az Európai Bizottság helyi képviseletén, továbbá találkozott Lolita Čigāne-val, a lett parlament európai uniós ügyekért felelős bizottságának elnökével is.

Tovább a teljes cikkre

A több Európához nagyobb költségvetés kell

Publikálva: 2018. február 8.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2018. február 8-án a magyar Országgyűlésben, a V4 parlamentek gazdasági bizottságainak találkozóján az Európai Unió 2020 utáni költségvetéséről szóló panelbeszélgetés keretében értékelte a visegrádi országok eddigi eredményeit.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország folytatja a harcot a hazai fuvarozók védelméért

Publikálva: 2018. február 2.

2018. február 2-án Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára megbeszélést folytatott Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztossal, aki a V4+4 (Horvátország, Bulgária, Románia, Szlovénia) kohéziós miniszteri vitára érkezett Budapestre. A megbeszélés során megvitatták a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv felülvizsgálatának fejleményeit, kiemelten a közúti fuvarozók helyzetét, a szociális jogok európai pillére végrehajtásának aktuális kérdéseit, valamint a családi ellátások indexálásának kérdését.

Tovább a teljes cikkre

Az észt és a bolgár európai uniós elnökségek, eredményeiről és kihívásairól rendezett kerekasztalt a Külügyi és Külgazdasági Intézet

Publikálva: 2018. január 30.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. január 30-án a Külügyi és Külgazdasági Intézet meghívására részt vett a „Stronger together – Mapping the New Path for the European Union” című kerekasztal beszélgetésen Ulyana Bogdanska, Bulgária budapesti nagykövete és Rein Oidekivi, Észtország Ausztriába, Szlovákiába, Magyarországra és Svájcba akkreditált nagykövetének társaságában. A beszélgetést Sejla Almadi, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója moderálta. A nyilvános esemény témája a 2017. december 31-én véget ért észt EU-elnökség értékelése, valamint a 2018. év első félévi bolgár elnökség prioritásainak bemutatása volt.

Tovább a teljes cikkre

Februárban megkezdődhetnek a Brexitet követő átmeneti időszakra vonatkozó tárgyalások

Publikálva: 2018. január 29.

Az Általános Ügyek Tanácsa 2018. január 29-i ülésén a tagországok egyhangúlag elfogadták azt a tárgyalási mandátumot, amely alapján Michel Barnier, az EU27 főtárgyalója megkezdheti az egyeztetéseket az Egyesült Királysággal a brit kilépést követő átmeneti időszak feltételeiről. Magyarországot Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár képviselte.

Tovább a teljes cikkre

Európa közös érdeke a sikeres digitális átalakulás

Publikálva: 2018. január 25.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2018. január 25-én megbeszélést folytatott Mariya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztossal, aki a második Regionális Digitális Csúcstalálkozóra érkezett Budapestre.

Tovább a teljes cikkre

Olaszország köszönetét fejezte ki a líbiai határvédelem támogatásához nyújtott visegrádi segítségért

Publikálva: 2018. január 19.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. január 17-18-án Rómában tárgyalásokat folytatott a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős helyettes államtitkára titkárságának vezetőjével, Nicola Verolával, illetve az olasz külügyminisztérium külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárával Vincenzo Amendolával, illetve Fabrizio Bucci európai igazgatóval. A felek az Európai Unió jövőjével kapcsolatos főbb kihívásokról, a migrációról, a következő többéves pénzügyi keretről, az Unió szociális dimenziójának mélyítéséről és az Unió bővítéséről folytattak eszmecserét.

Tovább a teljes cikkre

Az Európai Uniónak ambiciózus, offenzív költségvetésre van szüksége 2020 után

Publikálva: 2018. január 10.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a 2020 utáni többéves pénzügyi keret előkészítését célzó magas szintű konferencia munkahelyteremtésről és a gazdasági növekedés előmozdításáról szóló panelbeszélgetésén vett részt 2018. január 9-én Brüsszelben.

Tovább a teljes cikkre

A Nyugat-Balkán országainak csatlakozása az EU stratégiai érdeke

Publikálva: 2017. december 13.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. december 13-án megbeszélést folytatott Macej Popowskival, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának főigazgató-helyettesével. A találkozón a felek áttekintették a Nyugat-Balkán aktuális eseményeit, a térség jelentőségét az Európai Unió biztonságának és a migrációs válság kezelésének szempontjából, valamint kitértek az egyes országok helyzetére és kihívásaira a bővítési folyamatban. Takács Szabolcs ezt követően részt vett a V4 parlamentek külügyi bizottságainak ülésén, melyen Albánia, Koszovó, Montenegró és Szerbia képviselői is részt vettek.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: több európai kormány továbbra is támogatja a kvótákat

Publikálva: 2017. december 11.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint több európai kormány továbbra is támogatja a kvótákat, "ez a veszély" nem múlt el.

Tovább a teljes cikkre

Svédország szerint a Brexit új helyzetet terem az Európai Unióban

Publikálva: 2017. december 11.

Molnár Balázs helyettes államtitkár 2017. december 7-én hivatalában fogadta Johan Krafftot, a svéd Miniszterelnöki Hivatal EU Titkárságának vezetőjét, európai igazgatót. A felek áttekintették az Egyesült Királyság kilépéséről folyó tárgyalások fejleményeit, az Európai Monetáris Unió mélyítésének kérdését, és a 2020 utáni többéves pénzügyi keretre vonatkozó álláspontokat. Molnár Balázs tájékoztatást adott továbbá a kiküldetési irányelv közlekedési szektorra való alkalmazandósága kapcsán folyamatban lévő tárgyalásokon képviselt magyar álláspontról.

Tovább a teljes cikkre

A Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták Donald Tuskot

Publikálva: 2017. december 8.

2017. december 8-án díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem Donald Tusk-ot, az Európai Tanács elnökét. Székfoglaló beszédében Tusk, akinek a pécsi az első díszdoktori címe, hitet tett az Európai Unió mellett.

Tovább a teljes cikkre

A kohéziós politikának meghatározónak kell maradnia

Publikálva: 2017. december 8.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint a kohéziós politikának meghatározónak kell maradnia a következő költségvetési ciklusban is.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország és Dánia is az elért eredmények stabilizálására törekszik az Európai Unióban

Publikálva: 2017. november 27.

2017. november 23-án Molnár Balázs helyettes államtitkár Koppenhágában egyeztetéseket folytatott Jens Kislinggel, a dán külügyminisztérium európai igazgatójával, valamint Carsten Grønbech-Jensen miniszterelnöki EU-ügyi főtanácsadóval. A megbeszéléseken áttekintették az EU jövője, a migráció, a Schengeni térség jövője, a Brexit, a többéves pénzügyi keret (MFF), a nyugat-balkáni bővítés, valamint a szociális kérdéseket.

Tovább a teljes cikkre

Közös magyar-brit érdekek a Brexit után

Publikálva: 2017. november 23.

A közös gazdasági és biztonsági érdekek a Brexit után is összekötik Magyarországot és az Egyesült Királyságot – hangzott el Lord Callanan, az EU-ból való kilépésért felelős minisztérium államtitkárának budapesti látogatásán, amelynek során a brit politikus találkozott Takács Szabolcs EU államtitkárral (Miniszterelnökség) és Novák Katalin nemzetközi, valamint család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral (EMMI).

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs tárgyalt az EU-tanács leendő soros elnöke, Bulgária illetékeseivel

Publikálva: 2017. november 22.

Az Európai Unió Tanácsának leendő soros elnöke, Bulgária illetékeseivel tárgyalt szerdán Szófiában Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

Tovább a teljes cikkre

Konszenzussal kell meghozni a migrációs döntéseket- a bajor tartományi parlament budapesti látogatása

Publikálva: 2017. november 22.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. november 21-én megbeszélést folytatott a bajor tartományi parlament külügyi bizottságának tagjaival. A helyettes államtitkár az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívások, a migráció, Schengeni rendszer jövője, a Brexit, az EU jövője, valamint a következő többéves pénzügyi keret (MFF) kapcsán képviselt magyar álláspontról tájékoztatta partnereit.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: "messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk"

Publikálva: 2017. november 21.

"Messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk", korántsem múlt még el az a veszély, amelyet a dublini menekültügyi szabályozás reformtervezete és a menedékkérők Európai Unión belüli kötelező szétosztása jelent - jelentette ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár hétfő este Brüsszelben, miután részt vett az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozásán.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: az lett volna fair, ha legalább az egyik ügynökség Közép-Kelet-Európába kerül

Publikálva: 2017. november 21.

Az lett volna tisztességes, ha Közép- vagy Kelet-Európába kerül legalább az egyike a londoni központú uniós ügynökségeknek, amelyek költözni kényszerülnek az Egyesült Királyság kiválása miatt - jelentette ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár hétfő este Brüsszelben.

Tovább a teljes cikkre

Nagy-Britannia kilépése veszteség az EU számára

Publikálva: 2017. november 10.

Nagy-Britannia kilépése politikai és gazdasági veszteséget jelent az EU számára, és a feladat az ebből fakadó károk minimalizálása - mondta Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Molnár Balázs helyettes államtitkár megbeszélése Leigh Sarty-val, Kanada külügyminisztériumának európai ügyekért felelős főigazgatójával

Publikálva: 2017. november 20.

Molnár Balázs a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. november 16-án fogadta Leigh Sarty urat, Kanada külügyminisztériumának európai ügyekért felelős főigazgatóját. A helyettes államtitkár az Európai Unió előtt álló fontosabb kihívásokról és az azokkal kapcsolatos magyar álláspontokról tájékoztatta partnerét.

Tovább a teljes cikkre

Az Egyesült Királyság csak az EU-ból távozik, nem Európából

Publikálva: 2017. november 16.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. november 16-án fogadta Gary Campkint, a CityUK érdekképviseleti szervezet stratégiai igazgatóját. A megbeszélés során a felek áttekintették a Brexittel kapcsolatos aktuális fejleményeket és a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatos magyar álláspontot, illetve kitértek a kilépést követő magyar-brit kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeire.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs államtitkár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem „Egyetemért Emlékérem” kitüntetésében részesült

Publikálva: 2017. november 7.

Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár 2017. november 7-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Magyar Tudomány Napja alkalmából rendezett ünnepi szenátusi ülésén átvette az „Egyetemért Emlékérem” megtisztelő kitüntetését.

Tovább a teljes cikkre

A biztonságos és versenyképes Európa a bolgár EU-elnökség célja

Publikálva: 2017. október 27.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. október 26-án egyeztetéseket folytatott Szófiában Genka Georgieva-val, a bolgár külügyminisztérium európai kérdésekért felelős főigazgatójával. A felek áttekintették a bolgár elnökség programját, a migrációt és a schengeni rendszer jövőjét illető legfőbb kihívásokat, a Nyugat-Balkán országainak csatlakozási perspektíváját, az EU jövőjét, a szociális kérdéseket, a többéves pénzügyi keretet illetve a Brexitet is.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs államtitkár megbeszélése Alon Ushpiz izraeli politikai igazgatóval

Publikálva: 2017. október 26.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. október 26-án megbeszélést folytatott Alon Ushpiz izraeli politikai igazgatóval. A találkozón a felek áttekintették a két ország közötti kapcsolatokat, az EU jövőjét érintő kérdéseket, az EU-izraeli viszonyt és a digitalizáció területén lehetséges együttműködés területeit.

Tovább a teljes cikkre

Kompromisszumra jutottak az uniós szakminiszterek a kiküldetési irányelv módosításáról

Publikálva: 2017. október 24.

Kompromisszum született a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításának fő vonalairól az európai uniós tagországok foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes minisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán. Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár szerint a magyar delegációnak sikerült megvédenie a fuvarozói szektor érdekeit.

Tovább a teljes cikkre

A magánfuvarozók üdvözlik a kiküldetési irányelv módosításáról szóló kompromisszumot

Publikálva: 2017. október 24.

A magánfuvarozók üdvözlik az uniós szakminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kiküldetési irányelv módosításáról hétfőn elért kompromisszumot, különösen azt, hogy a fuvarozói szektort kivették a mostani szabályozásból és arra vonatkozóan külön szabályokat hoznak majd.

Tovább a teljes cikkre

A személyek és szolgáltatások szabad mozgásának megvédése kulcsfontosságú

Publikálva: 2017. október 20.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. október 19-én megbeszélést folytatott Sibylle Sorg-gal, a német Külügyminisztérium EU-tagállamokkal való kapcsolattartásért felelős megbízottjával. A kétoldalú tárgyaláson az országaink szempontjából kiemelt jelentőségű uniós dossziékat tekintettek át.

Tovább a teljes cikkre

A magyar EU-csatlakozás tapasztalatairól tartott előadást Takács Szabolcs Montenegróban

Publikálva: 2017. október 16.

Magyarország szeretné a nyugat-balkáni térség országaival megosztani mindazt a tudást, amelyet Budapest az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz történő csatlakozás során szerzett - hangsúlyozta Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár hétfőn egy podgoricai konferencián, amelyet a montenegrói kormány a stabilizációs és társulási megállapodás aláírásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett.

Tovább a teljes cikkre

Hungary rejects euro fin min plan, no rushed entry - PM aide

Publikálva: 2017. október 13.

Hungary opposes plans for deeper integration in the euro zone and will not rush to join the currency bloc before it is ready, a senior aide to Prime Minister Viktor Orban said on Thursday.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs a kiküldetési irányelvről tárgyalt a francia EU-ügyi miniszterrel

Publikálva: 2017. október 12.

2017. október 12-én Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára Budapesten megbeszélést folytatott Nathalie Loiseau európai ügyekért felelős francia miniszterrel. A találkozón áttekintették az országaink szempontjából kiemelt jelentőségű uniós dossziékat: a migrációt, a nyugat-balkáni bővítést, Emmanuel Macron francia elnöknek az EU jövőjéről szóló beszédét, a kiküldetési irányelvet valamint a digitalizációt.

Tovább a teljes cikkre

Az uniós forrásokat nem használhatja az EU migrációs nyomásgyakorlásra

Publikálva: 2017. október 10.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. október 10-én megbeszélést folytatott Vincenzo Amendola, az olasz külügyi és nemzetközi együttműködésért felelős minisztérium régiónkat felügyelő államtitkárával. A találkozón a felek áttekintették a két ország szempontjából kiemelt jelentőségű uniós dossziékat: a migrációt, Brexit-et, a Nyugat-Balkán bővítését, az EU jövőjét, valamint a kiküldetési irányelvet.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs hangsúlyozta osztrák partnerének a schengeni térség zavartalan működésének fontosságát

Publikálva: 2017. október 5.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. október 5-én megbeszélést folytatott Michael Linharttal, az osztrák szövetségi külügyminisztérium főtitkárával. A találkozón a felek az Európai Unió jövőjéről, a migrációs válságról, a schengeni térség jövőjéről, a kiküldetési irányelvről és a Brexitről egyeztettek.

Tovább a teljes cikkre

Alapjogi Ügynökség: példamutatóak a Magyar Kormány alapjogi intézkedései

Publikálva: 2017. október 5.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. október 5-én fogadta Michael O’Flahertyt, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) igazgatóját. A megbeszélés során a felek áttekintették a magyar Kormány és az FRA együttműködésének tapasztalatait, valamint eszmét cseréltek az emberi jogok teljesülésének kérdéseiről az Európát sújtó migrációs válság kezelése során. Az igazgató méltatta és európai szinten követendő jó gyakorlatnak minősítette a magyar Kormány több intézkedését az alapvető jogok érvényesülése érdekében.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs államtitkár megbeszélése Luca Visentini, az Európai Szakszervezetek Szövetségének főtitkárával

Publikálva: 2017. október 5.

Takács Szabolcs államtitkár 2017. október 5-én hivatalában fogadta Luca Visentinit, az Európai Szakszervezetek Szövetség (ETUC) főtitkárát. Az egyezetésen részt vett Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, dr. Simon Attila munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár, valamint a hazai szakszervezetek képviselői. A találkozón áttekintették az európai uniós fórumok napirendjén lévő kiemelt foglalkoztatás- és szociálpolitikai ügyeket, így a szociális jogok európai pillérének és kiküldetési irányelv felülvizsgálatának magyar szempontból is kiemelten fontos kérdéseit és megállapodtak a további párbeszédben.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Molnár Balázs helyettes államtitkár találkozója a lengyel Wielkopolska régió Regionális Közgyűlésének delegációjával

Publikálva: 2017. október 3.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. szeptember 26-án Budapesten fogadta a lengyel Wielkopolska régió Regionális Közgyűlésének delegációját, amely a Baranya, Somogy és Tolna megyei közgyűlések meghívására érkezett Magyarországra.

Tovább a teljes cikkre

Az Európai Unió jövőjéről tárgyalt Szlovéniában az uniós ügyekért felelős államtitkár

Publikálva: 2017. szeptember 28.

Az Európai Unióban zajló folyamatokról, az új elképzelésekről, valamint az EU jövőjéről tárgyalt szerdán Szlovéniában Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára.

Tovább a teljes cikkre

Magyarországnak nincs elmaradása a migrációval kapcsolatos kiadások tekintetében

Publikálva: 2017. szeptember 25.

Magyarországnak nincs elmaradása a migráció kezelésével kapcsolatos kiadások tekintetében, adóssága más országoknak van Magyarországgal szemben - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács szeptember 25-i ülését követően Brüsszelben.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs államtitkár megbeszélése Julian King biztonsági unióért felelős uniós biztossal

Publikálva: 2017. szeptember 21.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. szeptember 21-én Budapesten megbeszélést folytatott Julian King biztonsági unióért felelős uniós biztossal.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs államtitkár megbeszélése Violeta Bulc közlekedésért felelős uniós biztossal

Publikálva: 2017. szeptember 19.

2017. szeptember 19-én Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára megbeszélést folytatott Violeta Bulc közlekedésért felelős uniós biztossal.

Tovább a teljes cikkre

A demográfiai kihívások kezelése kulcskérdés ma Európában

Publikálva: 2017. szeptember 8.

Ma Európában a demográfiai kihívások kezelése az egyik legfontosabb kérdés, amellyel szembe kell nézni a következő években - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára pénteken az Országházban.

Tovább a teljes cikkre

Molnár Balázs megbeszélést folytatott Victor Dolidze-vel

Publikálva: 2017. július 26.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. július 26-án megbeszélést folytatott Victor Dolidze-vel, Georgia európai és euro-atlanti integrációs ügyekért felelős államminiszterével.

Tovább a teljes cikkre

Az Európai Unió nem csak gazdasági, hanem értékközösség is

Publikálva: 2017. július 19.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. július 18-án megbeszélést folytatott Lucia Puttrich-al, Hessen tartomány Európa-ügyi miniszterével. A találkozón az Európai Unió jövőjéről, a migrációs válságról és a Brexitről egyeztettek.

Tovább a teljes cikkre

Fontos feladat előtt a jövő generációja

Publikálva: 2017. július 10.

2017. július 8-án került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kara alap- és mesterképzésben részt vett hallgatóinak diplomaosztó ünnepségére.

Tovább a teljes cikkre

Az EU jövője nem képzelhető el erős nemzetállamok nélkül

Publikálva: 2017. június 8.

Az Európai Unió (EU) jövője nem képzelhető el erős nemzetállamok nélkül - jelentette ki Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Tovább a teljes cikkre

Magyarországról nem fog bejutni illegális bevándorló sehova

Publikálva: 2017. május 24.

Finnországban és az Európai Unió július 1-től soros elnökénél, Észtországban tárgyalt kedden és szerdán Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Magyarország területéről se Észak-Európába, se máshova nem fog bejutni illegális bevándorló.

Tovább a teljes cikkre

Fontos a Brüsszel és Lengyelország közötti párbeszéd folytatása

Publikálva: 2017. május 16.

Fontos, hogy az Európai Bizottság és Lengyelország folytassa a párbeszédet a felmerült problémákról, Magyarország azonban nem tartja célravezetőnek, hogy a brüsszeli testület "megosztó javaslatokat" terjeszt a tagállamokat tömörítő tanács elé - emelte ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár az uniós országok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek keddi brüsszeli tanácskozása után.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs Londonban: a Brexit-népszavazás nem az EU problémáinak oka, hanem a következménye

Publikálva: 2017. május 12.

Takács Szabolcs szerint nem az Európai Unió problémáinak oka, hanem e problémák következménye az, hogy a britek többsége a kilépésre szavazott a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazáson.

Tovább a teljes cikkre

Európa nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karán

Publikálva: 2017. május 11.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kara (NETK) 2017. május 9-én, Európa napon tartotta kari napját Budapesten.

Tovább a teljes cikkre

Molnár Balázs európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár megbeszélése David Brozina EU ügyekért felelős szlovén helyettes államtitkárral

Publikálva: 2017. május 11.

2017. május 10-én Molnár Balázs, európai igazgató ljubljanai látogatása során megbeszélést folytatott David Brozina EU ügyekért felelős helyettes államtitkárral. A találkozón a felek eszmecserét folytattak az EU jövőjéről, az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos kérdésekről, a migrációról, továbbá áttekintették a magyar szempontból kiemelten fontos foglalkoztatási és szociális ügyeket.

Tovább a teljes cikkre

Molnár Balázs és Balogh László helyettes államtitkárok találkozója Michel Servozzal, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatójával

Publikálva: 2017. május 5.

2017. május 5-én Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára fogadta Michel Servoz főigazgatót (Európai Bizottság, Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatósága). A találkozón részt vett Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

Tovább a teljes cikkre

Megőrizni a régi Európát a modern világban

Publikálva: 2017. május 4.

A történelmi sérelmek ellenére is lehet építeni a visegrádi országok közötti tiszteletre és a közös érdekekre, mondta a Magyar Időknek Takács Szabolcs. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a lengyel V4-elnökség félidejében tartott tanácskozáson hívta fel a figyelmet a méltatlanul alul kezelt nyugat-balkáni térségre, ahol szerinte mielőbb konkrét stratégiával kellene előállnia az ­Európai Uniónak, ha a térséget magához akarja vonzani, ugyanis mások örömest megtennék ezt.

Tovább a teljes cikkre

Megbeszélés Valentin Inzkoval, az ENSZ bosznia-hercegovinai főképviselőjével

Publikálva: 2017. május 2.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. május 2-án Budapesten egyeztetett Valentin Inzkoval, az ENSZ bosznia-hercegovinai főképviselőjével.

Tovább a teljes cikkre

Az Európai Unióban maradó 27 tagállam képviselőinek sikerült megegyezniük abban az álláspontban, amelyet az unió az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos Brexit-tárgyalások során képviselni fog

Publikálva: 2017. április 27.

Az Európai Unióban maradó 27 tagállam képviselőinek sikerült megegyezniük abban az álláspontban, amelyet az unió az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos Brexit-tárgyalások során képviselni fog - jelentette be Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri tanácskozás luxemburgi ülését követően

Tovább a teljes cikkre

A Régiók Bizottsága látogatása a magyar-szerb határon

Publikálva: 2017. április 20.

2017. április 19-20-án a Régiók Bizottsága „Uniós polgárság, kormányzás, intézményi és külügyek” (CIVEX) szakbizottságának összes politikai frakciót felölelő delegációja Szegedre látogatott, hogy információt kapjanak a Magyarországra nehezedő migrációs nyomásról és az annak kezelése érdekében tett lépésekről.

Tovább a teljes cikkre

Megbeszélés a Koszovói Parlament Európai Integrációs Bizottságának képviselőivel

Publikálva: 2017. április 19.

Dr. Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. április 18-án, Budapesten egyeztetést folytatott a Koszovói Parlament Európai Integrációs Bizottságának képviselőivel.

Tovább a teljes cikkre

A Régiók Bizottsága magyar delegációjának egyeztetése a kormányzattal

Publikálva: 2017. április 18.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, valamint Dr. Molnár Balázs a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. április 13-án, Budapesten egyeztetést folytatott a Régiók Bizottsága magyar delegációjával.

Tovább a teljes cikkre

Jörg Monar, a College of Europe rektorának budapesti látogatása

Publikálva: 2017. április 12.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárának meghívására 2017. április 12-én Budapestre látogatott Prof. Dr. Jörg Monar, a College of Europe rektora.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: a Római Szerződés évfordulójára

Publikálva: 2017. április 6.

Magyarország és a visegrádi országok számára különösen fontos, hogy megvédje és megszilárdítsa azokat a kézzelfogható integrációs eredményeket, amelyek az emberek javát szolgálják a mindennapokban: a belső piac zavartalan működését, a négy alapszabadságot, a kohéziós és vidékfejlesztési politikákat – írja vendégszerzőnk, TAKÁCS SZABOLCS európai uniós ügyekért felelős államtitkár, aki szerint az EU jövőjéről szóló gondolkodás vezérfonala az „erős tagállamok erős Európája” koncepció kell, hogy legyen.

Tovább a teljes cikkre

A brüsszeli vezetéssel elégedetlenek, de nem kilépéspártiak a magyarok

Publikálva: 2017. március 24.

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója apropóján készített felmérés szerint a magyarok többsége elégedetlen a brüsszeli vezetéssel, de nem lépne ki az Európai Unióból. A 60 éves a római szerződés - agónia vagy eszmélés kezdődik Európában? címmel szervezett beszélgetésen a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára úgy értékelte: van ok az ünneplésre, az évfordulók tiszteletben tartására, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy megfogalmazzák az európai integráció értékeit.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország készen áll, hogy megfelelő székhelyet biztosítson az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság számára

Publikálva: 2017. március 23.

Bár az Egyesült Királyság még nem indította meg a 2016. június 23-i BREXIT népszavazásból eredő ún. 50. cikk szerinti eljárást, a folyamat küszöbön áll. Ilyen példátlan helyzetben a Magyar Kormány arra törekszik, hogy a folyamatban aktívan részt vállalhasson, ezáltal demonstrálva elkötelezettségét egy sikeres Európai Unió iránt.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs államtitkár megbeszélése Karlheinz Kopffal, az osztrák parlament második elnökével

Publikálva: 2017. március 16.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. március 16-án megbeszélést folytatott Karlheinz Kopffal, az osztrák parlament második elnökével.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs államtitkár megbeszélése Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztossal

Publikálva: 2017. március 16.

2017. március 16-án Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára megbeszélését folytatott Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztossal.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs: az Európai Unió akkor lesz versenyképes, ha a tagállamok gazdasága is versenyképes

Publikálva: 2017. március 7.

Az Európai Unió akkor lesz versenyképes, ha a tagállamok gazdasága is versenyképes, ezért Magyarország a gazdasági ügyeket versenyképességi szempontból vizsgálja, és fellépést sürget az ellen, hogy olyan döntések szülessenek tagállami vagy uniós szinten, amelyek a versenyképességet aláássák és gyengítik - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács keddi ülését követően Brüsszelben.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs megbeszélése Dara Murphy ír EU-miniszterrel

Publikálva: 2017. február 23.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. február 22-én fogadta Dara Murphy ír Európa-ügyi minisztert. A megbeszélés során a felek áttekintették az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépésével kapcsolatos kérdéseket, a migráció, az adatvédelem és a digitalizáció témáit, továbbá eszmecserét folytattak a foglalkoztatási és szociális ügyekről, valamint az Európai Unió jövőjéről.

Tovább a teljes cikkre

Öt éves a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Publikálva: 2017. február 9.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem öt éves, míg a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar fennállásának két éves évfordulóját 2017. február 7-én ünnepelték a Ludovika Campuson.

Tovább a teljes cikkre

A migrációról és a belső piac működéséről egyeztetett Máltán az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa

Publikálva: 2017. január 24.

Ülést tartott kedden Vallettában az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa a máltai soros elnökség prioritásairól, elsősorban a migráció problémájáról, amelyet a máltai kormány a szigetország földrajzi fekvése miatt kiemelt kérdésként kezel.

Tovább a teljes cikkre

Molnár Balázs helyettes államtitkár találkozója Richard Wooddal, a brit külügyminisztérium főosztályvezetőjével

Publikálva: 2017. január 24.

Molnár Balázs a Miniszterelnökség,- európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. január 19- én fogadta Richard Woodot, a brit külügyminisztérium Észak- és Közép-Európáért felelős főosztályvezetőjét. A brit kezdeményezésre létrejött megbeszélésen átnézték a brit uniós kilépés legújabb fejleményeit, különös tekintettel Theresa May brit miniszterelnök Brexit-tel kapcsolatos 2017. január 17-i beszédére.

Tovább a teljes cikkre

Szarajevó integrációs törekvéseit kiemelt stratégiai célnak tekinti a magyar kormány

Publikálva: 2017. január 23.

Bosznia-Hercegovina, valamint a többi nyugat-balkáni ország európai integrációs törekvéseit kiemelt stratégiai célnak tekinti a magyar kormány. Magyarország azon uniós államok közé tartozik, amelyek az EU-bővítést folyamatosan napirenden kívánják tartani - emelte ki Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek Szarajevóból adott telefonos interjújában.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs Málta európai uniós elnökségének prioritásairól tárgyalt Vallettában

Publikálva: 2016. december 6.

Az Európai Unió soros elnökségét jövő januárban átvevő Málta prioritásairól konzultált kedden Vallettában Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Tovább a teljes cikkre

Európa globális felelősségvállalásáról tárgyalt Takács Szabolcs EU államtitkár Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszterrel Budapesten

Publikálva: 2016. november 23.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2016. november 23-án, Budapesten megbeszélést folytatott Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszterrel Irak helyzetéről, valamint a közel-keleti ország és az Európai Unió kapcsolatáról.

Tovább a teljes cikkre

Erős Európát kell építeni, erős vezetéssel

Publikálva: 2016. november 22.

Erős Európát kell építeni, amelynek erős a vezetése - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára kedden az MTI-nek, miután részt vett az unióval foglalkozó magyar szervezésű új konferencia-sorozaton, Budapesten.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs államtitkár budapesti megbeszélése Harlem Désir európai ügyekért felelős francia államminiszterrel

Publikálva: 2016. november 7.

Takács Szabolcs a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2016. november 7-én, Budapesten folytatott megbeszélést az EU előtt álló legfontosabb kihívásokról francia partnerével, Harlem Désir európai ügyekért felelős francia államminiszterrel.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország kérte a kötelező kvótákra utaló rész törlését a nyilatkozatból

Publikálva: 2016. október 18.

Mivel tudható, hogy a migránsok legtöbbje illegálisan tartózkodik Európában, Magyarország kérte az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján elfogadandó nyilatkozatból a kötelező elosztási kvótákra utaló szövegrész törlését - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára kedden Luxembourgban.

Tovább a teljes cikkre

Takács Szabolcs tárgyalása Samuli Virtanen finn európai uniós ügyekért felelős államtitkárral

Publikálva: 2016. szeptember 30.

Takács Szabolcs államtitkár 2016. szeptember 29-én konzultációt folytatott Samuli Virtanen finn európai uniós ügyekért felelős államtitkárral.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország kritikája nem Németországnak szól

Publikálva: 2016. szeptember 22.

A magyar kormány kritikája a migrációs válsággal kapcsolatban nem Németországnak szól, hanem "az európai akcióképtelenségnek" - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára Berlinben a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Magyarországgal foglalkozó munkacsoportjának beszélgetésén.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció