2017. december 8-án díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem Donald Tusk-ot, az Európai Tanács elnökét. Székfoglaló beszédében Tusk, akinek a pécsi az első díszdoktori címe, hitet tett az Európai Unió mellett.


Hangsúlyozta, hogy lengyelként szereti Magyarországot és a magyarokat. A két ország kulturális összefonódását kiemelkedő erőnek nevezte, gyermekként a Pál utcai fiúkat találta a legfelemelőbb kötelező olvasmánynak, míg felnőttként Márai Sándor volt a legnagyobb felfedezése, akinek a naplói gyakorolták rá az egyik legerőteljesebb hatást, hasonlóan Kertész Imre Sortalanságához. 1956 októbere hosszú évekre rabul ejtette a nemzedékének elméjét és képzeletét, ami nélkül a Szolidaritás mozgalom Lengyelországban talán nem is lett volna. 

Donald Tusk büszke arra, hogy európai. Emlékeztetett arra, hogy nem lesz Európa, ahogy mi ismerjük, ha nincsenek határok és nincs bűnüldözés – és nem lesz Európa, amit szeretnénk, ha belülről veszik át felette a hatalmat a politikai barbárjaink. Meg kell érteni: szükség van a külső határ védelmére, de arra is, hogy megóvjuk az EU-t a rasszizmustól és az idegengyűlölettől.

Az Európai Tanács elnöke a piacterek és az egyetemek mellett a katedrálisokat nevezte az európai városok jelképes, azokat más kultúráktól megkülönböztető központjainak, szerinte többek közt a Biblia, Shakespeare, Liszt Ferenc köt minket össze.

Európa most a világ legjobb helye, a szabadság és kultúra különleges és egyedi térsége. A szolidaritásunk előfeltétele a túlélésének, amely túlmegy a megosztottságokon és a természetes érdekellentéteken. A Pécsi Tudományegyetem a legjobb hely ennek az európai hitvallásnak a megtételére, zárta beszédét.

A Kormány nevében Molnár Balázs európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár fogadta a repülőtéren az Európai Tanács elnökét és vett részt Donald Tusk pécsi programján.

Donald Tusk beszéde az alábbi linken érhető el teljes terjedelmében

Miniszterelnökség