Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. december 13-án megbeszélést folytatott Macej Popowskival, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának főigazgató-helyettesével. A találkozón a felek áttekintették a Nyugat-Balkán aktuális eseményeit, a térség jelentőségét az Európai Unió biztonságának és a migrációs válság kezelésének szempontjából, valamint kitértek az egyes országok helyzetére és kihívásaira a bővítési folyamatban. Takács Szabolcs ezt követően részt vett a V4 parlamentek külügyi bizottságainak ülésén, melyen Albánia, Koszovó, Montenegró és Szerbia képviselői is részt vettek.

A felek egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán kulcsfontosságú szerepet tölt be Európa biztonsága szempontjából, és szomszédos régióként stabilitása mind Magyarország, mint az Európai Unió alapvető érdeke. Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy ennek egyik legfontosabb eszköze az európai perspektíva kilátásba helyezése, ezért szükség van egy hiteles uniós Nyugat-Balkán stratégia megfogalmazására. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a térség országainak ne kellene teljes elköteleződéssel folytatniuk a megkezdett reformokat és további lépéseket tenni annak érdekében, hogy teljesítsék a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat. A belépés további előfeltétele, hogy a tagjelöltek még csatlakozásuk előtt rendezzék kétoldalú konfliktusaikat. Macej Popowski kiemelte, a bővítési politika láthatóan új lendületet vett, ezt támasztja alá a Bizottság jövő februárban megjelenő Nyugat-Balkán stratégiája, a bolgár elnökség által tervezett Nyugat-Balkán Csúcstalálkozó, illetve az áprilisban megjelenő országjelentések is.

Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy Magyarország a V4-es országokkal együtt elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán uniós csatlakozásának. A felek egyetértettek abban, hogy a tagjelölt országok csatlakozásának előmenetelét a teljesítményük alapján kell megítélni. Takács Szabolcs szerint kiemelt feladatunk, hogy az EU bővítését kevésbé pártoló tagállamokat is meggyőzzük arról, hogy a Nyugat-Balkán európai integrációja Európa közös érdeke.

Miniszterelnökség

Németh Zsolt: az EU-ban a visegrádi együttműködés a legsikeresebb

OGY


Kétnapos találkozót tartanak a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) parlamentjeinek külügyi bizottságai Budapesten. A rendezvényt szerdán megnyitó Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az Európai Unión (EU) belül a visegrádi országok együttműködése a legsikeresebb. Felidézte, hogy Magyarország már ötödszörre látja el az elnökségi teendőket. A jelenlegi mottó az, hogy "a V4 összeköt". Az elnökségi program négy pillérre épül: európai, regionális, digitális és globális Visegrád. Az első a közös európai fellépés célkitűzését jelzi. A regionális és a digitális együttműködés egyebek mellett a belső erőforrások mozgósításáról, a kultúrák összekapcsolásáról szól. A globális Visegrád tekintetében pedig komoly eredmény, hogy a régiót észrevették a világban az elmúlt években, és a közelmúltban például Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozót tartottak Budapesten. Németh Zsolt úgy vélekedett, hogy egyre nagyobb a régió jelentősége, ezért döntött úgy az Országgyűlés, hogy hat bizottsága is visegrádi keretek között egyeztessen. A jelenlegi találkozó a második - közölte. A magyar politikus egyúttal meghívta a résztvevőket a visegrádi házelnökök következő formális találkozójára, amelyet március első két napján tartanak majd, valószínűleg a Balatonnál. Külön köszöntötte Albánia, Koszovó, Montenegró és Szerbia képviselőit, akik a nyugat-balkáni helyzet áttekintése céljából érkeztek. Macedónia és Bosznia-Hercegovina most nem tudta elfogadni a meghívást - jelezte. Németh Zsolt szerint a bővítési politika az EU egyik sikerterülete az utóbbi években. A nyugat-balkáni integráció nemcsak gazdasági, hanem fontos biztonságpolitikai érdek is, mind a csatlakozni kívánó országoknak, mind Európa egészének - jelentette ki. Úgy fogalmazott, hogy képviselőkként valahol a kormányok és a társadalom között félúton helyezkednek el, és mindkét irányba befolyást tudnak gyakorolni. Közép-Európa támogatja a nyugat-balkáni bővítést, Nyugat-Európában azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet - mutatott rá Németh Zsolt. Azt mondta, a jövő év fontos lesz a bővítési politikában: arra számítanak, hogy Montenegró és Szerbia is tovább tud majd lépni, és bíznak benne, hogy a többi nyugat-balkáni ország is előrehaladhat.

Előadásában Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára kifejtette: Magyarország "természetes szövetségese" a nyugat-balkáni térségnek, amely nemcsak földrajzilag, hanem kulturálisan is Európa része. Az optimizmus jelentőségét hangoztatta, hiszen egy sok kihívással teli időszakban kell újabb lendületet adni a bővítésnek. Leszögezte, hogy az integráció a múltban sikeres volt: Európa egyre versenyképesebbé és biztonságosabbá vált. Az elmúlt évtizedben azonban sajnos megkérdőjeleződött a gazdasági prosperitás és a biztonság evidenciája, az a dogmarendszer, amelyre az ötvenes évektől kezdve építették az EU-t - emelte ki Takács Szabolcs. Olyan kihívások érték a közösséget, amelyekre nem volt precedens, és amelyek kialakulásáért nem az európaiak voltak felelősek, mégis őket érte kár - jegyezte meg, megemlítve a gazdasági válságot, a migrációs hullámot és a britek kilépését (Brexit). A fenti folyamatok soha nem látott megosztottságot okoztak Európában, és a kialakult környezet nem túl kedvező a bővítés folytatásához - mondta az államtitkár. Takács Szabolcs szerint pragmatikus, mérsékelt vitát kell folytatni. A nyugat-balkáni térség jövője egyben a saját jövőnk is - jelentette ki. Úgy fogalmazott, hogy ambiciózusnak kell lenni, ugyanakkor meg kell maradni a realitás talaján.

Maciej Popowski, az Európai Bizottság európai szomszédságpolitikáért és bővítési tárgyalásokért felelős főtitkárhelyettese kiemelte, hogy az EU elkötelezett a Nyugat-Balkán integrációja mellett, a bővítési folyamat azonban csak akkor lehet sikeres, ha azt nemcsak a tagállamok közössége, hanem a lakosság is támogatja. Továbbra is folytatják az intenzív munkát, és várják a konkrét eredményeket a Nyugat-Balkánról - nyomatékosította. Örömét fejezte ki, amiért a tanácskozás az európai perspektívára és a stabilitásra összpontosít. Úgy fogalmazott, hogy a nyugat-balkáni országok nagy utat tettek meg a kilencvenes évek háborúinak ideje óta. Arra hívta fel a figyelmet: az egyes államokon múlik, mikor válik valósággá a csatlakozásuk. Kompromisszumokat ugyanakkor nem köt az unió, a jogállamiság például kötelező - szögezte le Maciej Popowski. 

Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a visegrádi négyek Közép-Európa déli kiterjesztéseként tekintenek a Nyugat-Balkánra, amelyet teljesen körülvesz az EU. Felidézte, hogy két éve több mint egymillió migráns haladt át a Nyugat-Balkánon, ami ismét rávilágított az együttműködés fontosságára. Magyarország biztonsága erősen függ a térségtől, amit az is bizonyít, hogy több mint ötszáz magyar katona szolgál nyugat-balkáni békefenntartó missziókban - mondta. Kijelentette: őszintén hisznek abban, hogy a bővítési folyamat biztonságosabbá teszi Európát. Benkő Levente azt mondta, azt várják az Európai Bizottságtól, hogy februári stratégiai kiadványában az összes nyugat-balkáni állammal foglalkozzon.

A kétnapos tanácskozás első részére a nyugat-balkáni országok parlamentjeinek külügyi bizottságait is meghívták. A szerdai ülésnek A Nyugat-Balkán stabilitása - az európai integráció perspektívái, a csütörtökinek pedig A közös kül- és biztonságpolitika jövője a címe.

MTI