Ma Európában a demográfiai kihívások kezelése az egyik legfontosabb kérdés, amellyel szembe kell nézni a következő években - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára pénteken az Országházban.

Botár Gergely/kormany.hu

Az Európai Régiók Bizottsága néppárti (EPP) csoportjának Demográfiai változások és társadalmaink újjászületése című tanácskozásáról tartott sajtótájékoztatón az államtitkár kiemelte: sorskérdés, hogy mi lesz a családjainkkal, gyermekeinkkel, az elöregedés, az alacsony születésszám, a migráció olyan témák, amelyekkel a kormányoknak kiemelten kell foglalkozniuk, ha meg akarjuk őrizni Európát olyannak, amilyennek ismerjük és szeretjük.

Takács Szabolcs közölte: az EPP a legnagyobb politikai erő Európában, a régiók bizottsága pedig közvetlen képviselője az önkormányzatoknak. Nem a vezetők, hanem a közösségek adják Európa valódi erejét, ezért a magyar kormány szerint erősíteni kell a polgárok részvételét a kontinens jövőjének alakításában - magyarázta.

Emlékeztetett: Magyarország népessége is csökken, így a politikának óriási a felelőssége, mert csak erős családokra építhető fel az erős és versenyképes Magyarország és Európa. Ennek érdekében olyan intézkedéseket hozott a kormány, amelyek kedvezőek a családoknak, és a demográfiai kihívásokra továbbra is saját erőforrásainkra, a magyar családokra támaszkodva szeretne választ adni, nem pedig a migrációra alapozva - jelentette ki.

Az államtitkár úgy látja, a gyermekvállalási kedv ösztönzése érdekében nemcsak a családpolitika fontos, hanem az erős gazdasági környezet is, és Magyarország jól áll ebből a szempontból.

Michael Schneider, a néppárti csoport elnöke arról beszélt, hogy nemcsak Brüsszelben szeretnék megvitatni a fontos kérdéseket, hanem felkeresnék az egyes régiókat és ott tanácskoznának, amivel közelebb kerülhetnek a polgárokhoz, és munkájuk átláthatóságáról is tanúbizonyságot tehetnek. Kihelyezett ülésüket most Budapesten tartják, és nagyon sokan eljöttek az eseményre, amelyen várhatóan egy nyilatkozatot is elfogadnak - tette hozzá.

Mint mondta, a konferencia témája a megoldások keresése a demográfiai problémákra, és elsősorban a települések szemszögéből közelítik meg ezt a kérdést. A viták előterében az áll, hogy az EU milyen segítséget nyújthat ebben az ügyben, és fontos, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban a strukturális alapok forrásait hatékonyabban lehessen felhasználni a demográfiai problémák kezelésére.

A néppárti politikus kiemelte: az EU-nak is tennie kell azért, hogy az emberek bízzanak a jövőben, mert ez megalapozhatja, hogy szívesen alapítsanak családot.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)