Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. október 26-án egyeztetéseket folytatott Szófiában Genka Georgieva-val, a bolgár külügyminisztérium európai kérdésekért felelős főigazgatójával. A felek áttekintették a bolgár elnökség programját, a migrációt és a schengeni rendszer jövőjét illető legfőbb kihívásokat, a Nyugat-Balkán országainak csatlakozási perspektíváját, az EU jövőjét, a szociális kérdéseket, a többéves pénzügyi keretet illetve a Brexitet is.

A migráció kapcsán a felek egyetértettek a külső határvédelem szükségességében, illetve a migráció külső dimenziójának priorizálásában. Molnár Balázs felhívta partnere figyelmét arra, hogy a migráció belső dimenziója, a közös menekültügyi rendszer reformja esetében csakis a konszenzusos előrelépés fogadható el számunkra. Georgieva sajnálatának adott hangot a bolgár schengeni csatlakozás feltételeinek folyamatos voltoztatása miatt, ami álláspontja szerint nem fair eljárás. 

A Nyugat Balkán Csúcs megrendezésével az az elnökség célja, hogy egyértelművé tegye a térség uniós csatlakozásának kiemelt jelentőségét. Egyetértés volt abban, hogy Bulgária számíthat Magyarország támogatására elsősorban Szerbia és Montenegró uniós csatlakozásának felgyorsításában.

A 2020 utáni többéves pénzügyi keret kapcsán a bolgár fél tájékoztatott, arról, hogy már zajlanak az előkészítő tárgyalások a Bizottsággal, amelyek arra engednek következtetni, hogy jelentős átalakulások lesznek a következő MFF-ben. Molnár Balázs ismertette, hogy a V4-ként célunk a kohéziós- és közös agrárpolitika lehető legnagyobb mértékű megőrzése. A felek nyitottak a tárgyalásokra a közös érdekek beazonosítása érdekében.

Georgieva aggodalmának adott hangot a szociális és munkaügyi szakterületen várható jogszabály-javasaltok nemzeti versenyképességére gyakorolt hatása kapcsán. Attól tart, hogy elnökségéként különösen sok „keserű pirulát” kell majd elfogadnia a gőteborgi szociális csúcs után. Molnár Balázs a mobilitási csomag tárgyalásaira utalva felhívta a következő elnökség figyelmét arra, hogy a fuvarozó ágazat a magyar nemzetgazdaság meghatározó ágazata, így nincs lehetőségünk engedni a kiküldetési irányelv vitája során megfogalmazott V4-es kompromisszumos állásponthoz képest.

Az EU jövője vita kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy el kell kerülni a kétsebességes EU kialakulását, nem jöhet létre mag és periféria. Mindketten üdvözölték Tusk elnök vezetőként fellépését a vita során.

(Miniszterelnökség)